De vleermuisman Daniel Kish

dinsdag 16 juni 2015

De man is inmiddels een fenomeen en dé expert op het vlak van echolokalisatie: Daniel Kish. Zelf op jonge leeftijd blind geworden heeft Kish een kliktechniek ontwikkeld die hem niet alleen in staat stelt de meest onherbergzame terreinen te verkennen, maar zelfs te fietsen...

Kish is er heilig van overtuigd dat elk blind kind deze echolokalisatie zou moeten aanleren, omdat het zijn zelfstandigheid aanzienlijk zou vergroten. Volgens Kish denken we veel te vaak al bij voorbaat dat blinde mensen iets niet kunnen (waarnemen). Dit moet anders, meent hij.

Hoe beïnvloeden onze overtuigingen de manier waarop we de wereld waarnemen? Dit is de vraag die centraal staat in een fascinerende radiodocumentaire die de Amerikaanse zender NPR een paar maanden geleden aan Daniel Kish wijdde. De documentaire duurt ongeveer een uur.

Andere onderwerpen in de categorie Multisensoriële ruimte:

Eerst zien, dan geloven?: interview over dans en inclusie

18 september 2017
(Kaaitheater Brussel) Heb je een visuele beperking en denk je daarom dat dansvoorstellingen niet voor jou zijn weggelegd? Dan heb je het gelukkig mis!
LEES MEER

Architectuur door andere ogen

05 september 2013
(Boek verschenen bij De Kunst te Wezep, 2012) In 2011 en 2012 had ik de eer mee te mogen werken aan een boeiend onderzoeksproject naar de manier waarop blinde mensen architectuur ervaren.
LEES MEER