Piet Devos

schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper

Media


De leeswereld van Piet Devos

zaterdag 28 september 2019

'Lezen is denken met andermans hoofd', zei Schopenhauer. Maar wat zoeken we in dat andere hoofd? Is het rust, verstrooiing, kennis? Dit is Leeswereld, een interviewreeks over de rol van lezen, over schoonheid, over taal. Deze aflevering: Piet Devos, schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper.

door Matthias M. R. Declercq

'Het is een natuurlijke reflex', zegt Piet Devos. 'Wil ik meer weten over een bepaald thema, dan zoek ik niet naar filmpjes op YouTube. Nee, dan zoek ik automatisch naar het juiste boek. Alleen lezen staat me toe een onderwerp in de diepte te doorgronden. Boeken, altijd eerst boeken. Maar wees gerust, ik weet dat hier in mijn bureau amper boeken staan (lacht).'
​​​​​​​
Piet Devos is gediplomeerd vertaler Frans-Spaans, studeerde literatuurwetenschap in Groningen, deed een postdoc in Montréal en richt zich in zijn literair en wetenschappelijk werk vaak op de invloed van taal en cultuur op onze manier van kijken, horen en voelen. De kennis van Piet Devos over de letteren is indrukwekkend, dat is ook zijn filosofische bagage.
In zijn keurige en netjes geordende bureel, op de tweede verdieping van een rijzig pand nabij het station van Kortrijk, staat alleen een kleine kast met filosofische boeken. Nietzsche, Kant en Hegel lees je op de rug. Later in het gesprek geeft de waarheid zich bloot: het gros van de boeken staat niet in de kast, maar op een schijf. Op de laptop van Piet Devos vind je meer dan drieduizend digitale boeken. 'Was dat een verzameling papieren boeken, dan was dit bureau veel te klein.'

Andere onderwerpen in de categorie Media:

Piet Devos over de heling van woorden

16 april 2022
(Interview met Ontroerd Magazine) ‘Het hoeft niet altijd Shakespeare te zijn.’
LEES MEER

‘Wie sluiten we uit?’ Over prenatale tests en kritische kunst

01 november 2018
(Interview met Wit.h vzw) Welke rol spelen mensen met een beperking in kunst en literatuur? En wat zegt kunst over de nieuwste prenatale tests en onze hang naar lichamelijke perfectie?
LEES MEER

‘Het voelde als een wervelwind’

20 november 2017
(Artikel uit De Morgen, 20-11-2017, p. 19) ‘Dansers voelen bewegen kan ook een esthetische ervaring zijn.’
LEES MEER

‘Productive and inspiring’: Piet Devos bids adieu to Concordia’s Centre for Sensory Studies

03 oktober 2016
(Interview published in Concordia NOW)   The visiting postdoctoral fellow tackles visualist thinking in two final events coordinated by the Centre for Sensory Studies.
LEES MEER

Senses and (dis)ability: a creative reorganization

02 december 2015
(Interview published in Concordia NOW)   On December 11, Concordia postdoctoral fellow Piet Devos will discuss his research at a public seminar.
LEES MEER

Re-imagining perception from a disabled perspective

20 november 2014
(TEDx talk Stadsschouwburg, Groningen) “How is it possible that braille is completely white when printed, when the description can be so extremely colorful? Literature of any kind can create such a vivid picture and might also reactive earlier memories.”
LEES MEER

‘Hoe?Zo! Wetenschap’: over de waarneming met Piet Devos

05 december 2013
(Radioprogramma van de NTR) Hoe wij tegen zaken aankijken, wordt gedomineerd door het zien. In ons dagelijks taalgebruik drukken we ons ook meer uit in wat we zien en maar weinig in wat we horen en voelen.
LEES MEER

Over blinde en slechtziende schakers

20 februari 2013
(Artikel van het Max Euwe Centrum) Schaken is een denksport die heel geschikt is voor blinden en slechtzienden. Wereldwijd wordt de sport door hen beoefend. Dat gebeurt met aangepast schaakmateriaal en hulpmiddelen.
LEES MEER

‘Een taal uit ongeboren zeeën’

07 februari 2013
(Interview over Hogevalk in Meander Magazine) SdV: Hoe zou je de in het Nederlandse taalgebied nog vrij onbekende dichter Vicente Huidobro typeren? PD: Huidobro is ongetwijfeld een van de belangrijkste Spaanstalige dichters van de twintigste eeuw.
LEES MEER