Piet Devos

schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper

Media


‘Een taal uit ongeboren zeeën’

donderdag 7 februari 2013

(Interview over Hogevalk in Meander Magazine)

SdV: Hoe zou je de in het Nederlandse taalgebied nog vrij onbekende dichter Vicente Huidobro typeren?

PD: Huidobro is ongetwijfeld een van de belangrijkste Spaanstalige dichters van de twintigste eeuw. De Argentijnse criticus Saúl Yurkievich schreef een bekende studie over de grondleggers van de moderne poëzie in Latijns-Amerika waarin Huidobro naast César Vallejo, Pablo Nerdua, Jorge Luis Borges en Octavio Paz staat. Een grote verdienste van Huidobro bestond erin dat hij de avant-gardistische ideeën uit Parijs – van dichters als Apollinaire en F.T. Marinetti – als eerste in het Spaans introduceerde.

Huidobro ontwikkelde ten tijde van de Eerste Wereldoorlog een eigen experimentele poëtica, het ‘Creacionismo’, volgens welke de dichter autonome werelden moet scheppen op papier. Het gedicht werd, met andere woorden, losgekoppeld van zijn beschrijvende of emotioneel-expressieve functie, en diende voortaan een op zichzelf staand taalbouwsel te zijn. Dit gedachtegoed zette Huidobro ook daadwerkelijk om in fascinerende bundels met speelse bladspiegels, onconventioenle typografie en bovenal verrassende poëtische beelden. Omdat hij vanaf 1916 tot kort voor de Tweede Wereldoorlog in Parijs woonde, schreef hij zowel in het Spaans als in het Frans.

In de Franse hoofdstad kon hij echter ook tot een vruchtbare samenwerking komen met schilders als Picasso en Robert Delaunay (die bundels van hem illustreerden) of met de dadaïstische auteur Hans Arp, met wie hij een verzameling novelles schreef, Trois nouvelles exemplaires.”

Andere onderwerpen in de categorie Media:

Piet Devos over de heling van woorden

16 april 2022
(Interview met Ontroerd Magazine) ‘Het hoeft niet altijd Shakespeare te zijn.’
LEES MEER

De leeswereld van Piet Devos

28 september 2019
(Interview met Iedereen Leest) 'Eens het brailleschrift onder de knie, activeerden boeken mijn oude, visuele herinneringen en vulden die aan.'
LEES MEER

‘Wie sluiten we uit?’ Over prenatale tests en kritische kunst

01 november 2018
(Interview met Wit.h vzw) Welke rol spelen mensen met een beperking in kunst en literatuur? En wat zegt kunst over de nieuwste prenatale tests en onze hang naar lichamelijke perfectie?
LEES MEER

‘Het voelde als een wervelwind’

20 november 2017
(Artikel uit De Morgen, 20-11-2017, p. 19) ‘Dansers voelen bewegen kan ook een esthetische ervaring zijn.’
LEES MEER

‘Productive and inspiring’: Piet Devos bids adieu to Concordia’s Centre for Sensory Studies

03 oktober 2016
(Interview published in Concordia NOW)   The visiting postdoctoral fellow tackles visualist thinking in two final events coordinated by the Centre for Sensory Studies.
LEES MEER

Senses and (dis)ability: a creative reorganization

02 december 2015
(Interview published in Concordia NOW)   On December 11, Concordia postdoctoral fellow Piet Devos will discuss his research at a public seminar.
LEES MEER

Re-imagining perception from a disabled perspective

20 november 2014
(TEDx talk Stadsschouwburg, Groningen) “How is it possible that braille is completely white when printed, when the description can be so extremely colorful? Literature of any kind can create such a vivid picture and might also reactive earlier memories.”
LEES MEER

‘Hoe?Zo! Wetenschap’: over de waarneming met Piet Devos

05 december 2013
(Radioprogramma van de NTR) Hoe wij tegen zaken aankijken, wordt gedomineerd door het zien. In ons dagelijks taalgebruik drukken we ons ook meer uit in wat we zien en maar weinig in wat we horen en voelen.
LEES MEER

Over blinde en slechtziende schakers

20 februari 2013
(Artikel van het Max Euwe Centrum) Schaken is een denksport die heel geschikt is voor blinden en slechtzienden. Wereldwijd wordt de sport door hen beoefend. Dat gebeurt met aangepast schaakmateriaal en hulpmiddelen.
LEES MEER