Piet Devos

schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper

Ecologie & habitat


Verstrengeld: in de zilte greep van zeewier

zondag 12 september 2021

Ga in deze podcast mee met mij op ontdekkingstocht in de rijk geschakeerde wereld van zeewieren! Op uitnodiging van Platform DIS en schrijfster Miek Zwamborn verkende ik tastend, ruikend en proevend tal van wiersoorten – een totaal nieuw universum voor mij.

Beluister ook zeker de eerste episode van deze podcastreeks waaruit blijkt dat op grote schaal geteeld zeewier, zo rijk aan eiwitten, een ideale vleesvervanger is. Het zou weleens dé nieuwe, ecologisch verantwoorde voedselbron van de toekomst kunnen worden.

Perstekst: Verstrengeld #II 

In de afgelopen periode ontwikkelde Platform DIS de podcast Verstrengeld #II. In deze aflevering wandelen we door de getijden, verkennen we eigenschappen van wieren en spreken we over skinscapes! Bij Platform DIS vind je achtergrondinformatie over de totstandkoming.

De podcast Verstrengeld is ontstaan vanuit het langlopende onderzoeksproject Verstrengeld, waarin schrijver-kunstenaar Miek Zwamborn, agro-ecoloog Willem Brandenburg, geluidskunstenaar Herman van den Muijsenberg en Wouter Engelbart van Platform DIS zich buigen over de vraag ‘welke interactie er bestaat en kan voortvloeien tussen zeewieren en andere gemeenschappen’.

Onze samenwerking leidt tot het inzicht dat zeewier op de Europese agenda moet, omdat het onze samenleving sociaaleconomische en ecologische waarden biedt die onmiddellijke aandacht verdienen. Zie ons Zeewiermanifest.

Verstrengeld #II was niet mogelijk zonder de fijne bijdrage van kunstenaarscollectief De Onkruidenier, specifiek met Rosanne van Wijk en schrijver en literatuurwetenschapper Piet Devos.

Podcast Verstrengeld is ontwikkeld met de support van Kunstenaarsinitiatief De Fabriek Eindhoven, Stichting Stokroos en Provincie Gelderland.

We kijken al uit naar de ontwikkeling van Verstrengeld #III.

Fijn dat je luistert!

Verstrengeld: in de zilte greep van zeewier

Andere onderwerpen in de categorie Ecologie & habitat:

Schrijven als ecologie: over Miek Zwamborn

19 september 2021
Wanneer je ecologie opvat als de studie naar de wisselwerking tussen mensen en hun natuurlijke leefomgeving, dan zijn er weinig oeuvres zo door-en-door ecologisch als dat van Miek Zwamborn.
LEES MEER

Greta, Kyra, Anuna of de generatie van de hoop

15 maart 2019
Vandaag zullen zich opnieuw tienduizenden scholieren over de hele wereld in grote steden verzamelen om samen actie te voeren voor een doortastender klimaatbeleid.
LEES MEER

Lijfelijk denken: het surrealisme en de mimetische metamorfose

10 april 2014
(Lezing in de Veenfabriek, Leiden) Het Franse surrealisme is, gek genoeg, vooral bekend geworden dankzij een Spaanse schilder: Salvador Dalí. U kent Dalí's dromerige creaties vol erotische en gewelddadige symboliek ongetwijfeld,
LEES MEER

Architectuur door andere ogen

05 september 2013
(Boek verschenen bij De Kunst te Wezep, 2012) In 2011 en 2012 had ik de eer mee te mogen werken aan een boeiend onderzoeksproject naar de manier waarop blinde mensen architectuur ervaren.
LEES MEER