Architectuur door andere ogen

donderdag 5 september 2013

(Boek verschenen bij De Kunst te Wezep, 2012)

In 2011 en 2012 had ik de eer mee te mogen werken aan een boeiend onderzoeksproject naar de manier waarop blinde mensen architectuur ervaren. Dit project was er gekomen op instigatie van Martijn Jordans en Bastiaan van der Kraats van architectenbureau 1meter98. Zij hadden het sterke vermoeden dat blinden, door hun focus op gehoor en tastzin, gebouwen anders ervaren dan zienden. Door deze ervaringen van blinde mensen in kaart te brengen hoopten Jordans en Van der Kraats nieuwe ideeën op te doen die architecten zouden helpen zich reeds in de tekenfase meer bewust te zijn van de auditieve en haptische beleving van de ruimte. Een mooi comparatief uitgangspunt!

Het resultaat is een prachtig vormgegeven boek waar in het eerste deel acht blinde ‘hoofdgasten’ – onder wie, naast ondergetekende, cabaretier Vincent Bijlo en fonograaf Hannes Wallrafen – een historisch gebouw bezoeken en beschrijven. Deze beschrijvingen zijn voornamelijk te horen in de uitgebreide audio-opnames, ‘klankbeelden’, die op drie cd’s bij het boek worden geleverd. Daarnaast zijn er uitgebreide, geschreven portretten van de hoofdgasten in het boek te vinden. Het tweede deel, uitgewerkt door architectuurexperts, bevat dan de meer praktische tips en suggesties voor toekomstige, multisensoriële toepassingen.

De media hebben destijds veel aandacht aan de verschijning van het boek besteed. Voor wie het gemist mocht hebben, is hier het nodige multimediale materiaal! Zo kunt u een gedeelte van het portret dat Colet van der Ven over mij voor het boek maakte, hier teruglezen. Of u kunt de aflevering van De Wereld Draait Door bekijken waarin sommige van de blinde deelnemers te gast waren.

Andere onderwerpen in de categorie Multisensoriële ruimte:

Meeting Blindness: When visual art enters the life-worlds of blind people

27 april 2019
(Foreword to Kristina Steinbock’s catalogue Selected Works on Blindness, 2018) Living with a disability is comparable to making art in the sense that they both force us to shake off stifling norms.
LEES MEER

Eerst zien, dan geloven?: interview over dans en inclusie

18 september 2017
(Kaaitheater Brussel) Heb je een visuele beperking en denk je daarom dat dansvoorstellingen niet voor jou zijn weggelegd? Dan heb je het gelukkig mis!
LEES MEER

De vleermuisman Daniel Kish

16 juni 2015
De man is inmiddels een fenomeen en dé expert op het vlak van echolokalisatie: Daniel Kish. Zelf op jonge leeftijd blind geworden heeft Kish een kliktechniek ontwikkeld die hem niet alleen in staat stelt de meest onherbergzame terreinen te verkennen, maar zelfs te fietsen...
LEES MEER