Piet Devos

schrijver, vertaler en literatuurwetenschapper

Ecologie & habitat


Architectuur door andere ogen

donderdag 5 september 2013

(Boek verschenen bij De Kunst te Wezep, 2012)

In 2011 en 2012 had ik de eer mee te mogen werken aan een boeiend onderzoeksproject naar de manier waarop blinde mensen architectuur ervaren. Dit project was er gekomen op instigatie van Martijn Jordans en Bastiaan van der Kraats van architectenbureau 1meter98. Zij hadden het sterke vermoeden dat blinden, door hun focus op gehoor en tastzin, gebouwen anders ervaren dan zienden. Door deze ervaringen van blinde mensen in kaart te brengen hoopten Jordans en Van der Kraats nieuwe ideeën op te doen die architecten zouden helpen zich reeds in de tekenfase meer bewust te zijn van de auditieve en haptische beleving van de ruimte. Een mooi comparatief uitgangspunt!

Het resultaat is een prachtig vormgegeven boek waar in het eerste deel acht blinde ‘hoofdgasten’ – onder wie, naast ondergetekende, cabaretier Vincent Bijlo en fonograaf Hannes Wallrafen – een historisch gebouw bezoeken en beschrijven. Deze beschrijvingen zijn voornamelijk te horen in de uitgebreide audio-opnames, ‘klankbeelden’, die op drie cd’s bij het boek worden geleverd. Daarnaast zijn er uitgebreide, geschreven portretten van de hoofdgasten in het boek te vinden. Het tweede deel, uitgewerkt door architectuurexperts, bevat dan de meer praktische tips en suggesties voor toekomstige, multisensoriële toepassingen.

De media hebben destijds veel aandacht aan de verschijning van het boek besteed. Voor wie het gemist mocht hebben, is hier het nodige multimediale materiaal! Zo kunt u een gedeelte van het portret dat Colet van der Ven over mij voor het boek maakte, hier teruglezen. Of u kunt de aflevering van De Wereld Draait Door bekijken waarin sommige van de blinde deelnemers te gast waren.

Andere onderwerpen in de categorie Ecologie & habitat:

Schrijven als ecologie: over Miek Zwamborn

19 september 2021
Wanneer je ecologie opvat als de studie naar de wisselwerking tussen mensen en hun natuurlijke leefomgeving, dan zijn er weinig oeuvres zo door-en-door ecologisch als dat van Miek Zwamborn.
LEES MEER

Verstrengeld: in de zilte greep van zeewier

12 september 2021
Ga in deze podcast mee met mij op ontdekkingstocht in de rijk geschakeerde wereld van zeewieren! Misschien wel dé ecologisch verantwoorde voedselbron van de toekomst. Maar ook een weelde aan texturen, bladstructuren en stengels.
LEES MEER

Greta, Kyra, Anuna of de generatie van de hoop

15 maart 2019
Vandaag zullen zich opnieuw tienduizenden scholieren over de hele wereld in grote steden verzamelen om samen actie te voeren voor een doortastender klimaatbeleid.
LEES MEER

Lijfelijk denken: het surrealisme en de mimetische metamorfose

10 april 2014
(Lezing in de Veenfabriek, Leiden) Het Franse surrealisme is, gek genoeg, vooral bekend geworden dankzij een Spaanse schilder: Salvador Dalí. U kent Dalí's dromerige creaties vol erotische en gewelddadige symboliek ongetwijfeld,
LEES MEER